Przejdź do głównej zawartości

Droga pożarowa w sklepie samoobsługowym

Droższe projekty wnętrz sklepów mogą zawierać pełne rozwiązanie w zakresie doboru barw i dodatków. W projekcie mogą być uwzględnione meble konkretnego producenta, kolor ścian i rodzaj podłogi. Projekt może zawierać wiele szczegółów, ale niektórzy klienci zwracając uwagę na na koszty proszę tylko o ogólny projekt, na którym rozmieszczone będą wszystkie niezbędne meble, np.

sklepowe regały, bez uwzględniania ich producenta, czy takich detali jak kolor. Projekt sklepu mięsnego o wiele łatwiej zaprojektować niż to jest w sytuacji projektów restauracji albo cukierni. Zwykle sklep mięsny to wyłącznie przeszklone lady chłodnicze i stojaki, na których umiejscowione są pozostałe produkty. Projektując sklep powinno się brać pod uwagę trzy punkty widzenia. Po pierwsze klientów, którzy muszą polubi robien ie zakupów w sklepie i do niego wracać zauważając na to, że jest to niezwykle wygodne. Po drugie pracownikom również musi być wygodnie. Projekt cukierni chociażby powinno uwzględniać to, ażeby pracownicy mieli wygodne stanowisko do przygotowywania deserów. Po trzecie należy brać pod uwagę przepisy. W lokalu muszą być wyraźnie oznaczone drogi pożarowe, czyli drogi ewakuacyjne. Wyjścia muszą być oznakowane a ścieżki pomiędzy regałami w sklepach stosownie szerokie. Prócz tego powinno się przestrzegać przepisów sanitarnych, zatem w lokalu muszą być odpowiednie miejsca przeznaczone do higieny. To zwłaszcza ważne w sklepach spożywczych, gdzie sprzedawca myje narzędzia - noże. Do tego dochodzi ostatnia kwestia - przepisy bhp.
Zobacz więcej: projektowanie sklepów poznań.