Przejdź do głównej zawartości

Co znajduje się na kuchni w restauracji

Każdy klient restauracji widzi jedynie udekorowaną salę i kelnerów, którzy roznoszą zlecenia. Nie ma natomiast pojęcia, co dzieje się za zapleczu: jaki tam nierzadko jest nerwowy gwar i ile osób musi tam pracować, ażeby dania były smaczne o gotowe na czas. Klientów wprawdzie nie wpuszcza się na zaplecze, ale o kulisach powstawania dań można przeczytać w sieci.

W kuchni znajdują się rozmaite kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality. To na nich organizowane są wszystkie gotowane potrawy i odgrzewane zupy. Najczęściej w każdej kuchni znajduje się kilka takich stanowisk, aby móc przygotować kilka różnorakich potraw dla gości w tym samym czasie. A dodatkowo w kuchni restauracyjnej znajdują się także restoquality kuchnie gastronomiczne z piekarnikiem. Sporo zapiekanek i dań mięsnych przygotowywanych jest właśnie w piekarniku. Te w kuchniach gastronomicznych charakteryzują się tym, że szybko osiągają żądaną temperaturę i są bardzo pojemne. To sprawia, że można w nich przygotować kilka dań równocześnie. Wielu pracowników restauracji zaczynało swój staż od przysłowiowego zmywaka. Dziś natomiast ręcznie zmywa się niewiele. Znakomita większość tego rodzaju prac wykonują zmywarki uniwersalne redfox. Naczynia wystarczy jedynie wstępnie opłukać w zlewie, a resztę zrobi zmywarka. Najczęściej również w restauracji znajduje się wyparzarka do szkła, w której myje się szklanki i kieliszki. Do wielkich przemysłowych zmywarek trafiają garnki, rondle i patelnie. Dzięki mocnym detergentom i osiąganiu wysokiej temperatury z naczyń schodzi wręcz trwały brud i przypalony tłuszcz.
Źródło: kuchnie gastronomiczne nastawne restoquality.